En parkett blir inte bara snygg av en golvslipning. Den mår dessutom bra av det och trägolvet håller längre. Här är några användbara tips för er i Stockholm.
En parkett mår bra av att regelbundet slipas. Ungefär vart tionde år brukar det vara lagom att slipa trägolv men är golvet väldigt slitet kan det behöva slipas tidigare. Det är så klart viktigt att man efter slipningen också lägger på en ytbehandling som gör golvet tåligt och motståndskraftigt mot fukt. Med rätt ytbehandling förlänger man golvets livslängd.
Exempel på olika ytbehandlingar är lack, vax och olja. Plankgolv som man vill ge en mer lantlig känsla kan även behandlas med såpa, så kallat skurgolv. Vilken ytbehandling man ska välja till golvet beror på vilket utseende och vilken känsla man vill att de ska ha. Vissa ytbehandlingar är också tåligare än andra. Därför kan det vara smart att också ta hänsyn till hur rummet används.
Viktigt att golvslipningen utförs på rätt sätt
Det är mycket som kan gå fel när man slipar en parkett. Bland annat kan en felaktig golvslipning förstöra parketten och göra att man måste byta ut den. Det gäller att inte heller slipa mer än nödvändigt eftersom man inte kan renovera ett trägolv hur många gånger som helst. Därför ska man vara ytterst noga i valet av golvslipningsfirma.
Det bästa är att anlita en certifierad firma som använder sig av moderna maskiner som samtidigt samlar upp dammet. På så vis kan man slipa golven utan att behöva tömma hela bostaden och kan i stället bo kvar under renoveringen. En certifierad firma ser också till att slipningen blir helt jämn och att golvet inte har några slipspår.
Golvslipning eller lägga in en ny parkett?
Det går tyvärr inte att slipa en parkett hur många gånger som helst. En vanlig parkett går vanligtvis att slipa tre gånger medan en massiv parkett kan klara mer än det dubbla. Därför ska man inte heller slipa en parkett i onödan men också se till att man inte slipar mer än nödvändigt.
Är man osäker på om det går att slipa parketten kan man be en golvslipningsfirma kontrollera golvet. De flesta golvföretag gör detta kostnadsfritt och man får därefter en offert på hur mycket en eventuell golvslipning med efterföljande ytbehandling kostar. Det kan vara bra att känna till att det även går att laga en parkett och byta ut skadade parkettstavar. Golvläggaren använder sig då av trä som är lika gammalt som golvet och har samma färgton.
Så håller du golvet snyggt efter golvslipningen
Det finns en hel del saker som man kan göra som gör att golvet håller sig snyggt längre efter golvslipningen. Genom att sätta möbeltassar på alla möbler slipper man tryckskador och även repor. Man ska heller inte gå med skor på sig inomhus i Stockholm, i alla fall inte skor med höga vassa klackar.
En bra dörrmatta i hallen gör också att sand och smuts stannar där i stället för att slita på golvet. Drar man in sand och grus på golvet är det viktigt att man dammsuger upp detta så snabbt som möjligt och inte låter det ligga kvar.
Läs mer information samt tips om golvslipning på webbsida: golvsliparnastockholm.nu