Slipa golven och få dem att se ut som nya igen

Genom att slipa sina gamla slitna trägolv kan man få dem att se ut som nya igen. Men det går också att förändra trägolv med hjälp av olika ytbehandlingar. Här är lite av det man ska tänka på.

Trä är ett av de mest populära golvmaterialen och det är inte svårt att förstå varför. Materialet är mjukt att gå på och ger ofta ett varmt och levande intryck. Dessutom är det både ekonomiskt och hållbart eftersom det går att att underhålla och slipa många gånger.

I äldre fastigheter är det inte ovanligt med trägolv som är över hundra år gamla. Hur gammalt ett golv kan bli beror naturligtvis på hur mycket det slits och hur många gånger man har slipat det. Men trägolv av hårdare träslag, som exempelvis ek, blir inte heller repiga så lätt, i alla fall inte om de också har fått en bra ytbehandling som lack eller hårdvax.

Välj rätt ytbehandling till golven

De flesta trägolv behöver förr eller senare slipas och få en ny ytbehandling som hjälper till att skydda träet. Hur rummet används har stor betydelse för vilken slags ytbehandling man väljer. Vax och lack skyddar väldigt bra mot väta vilket gör att de passar extra bra som ytbehandling i ett kök eller i en hall. Väljer man i stället att olja eller såpa sitt golv bibehålls själva träkänslan i golvet och träets ådror framträder också mer synligt. Detta passar trägolv i exempelvis ett sovrum eller vardagsrum. Läs mer om golvslipning på denna webbsida: golvslipninggöteborg.com