En fallskyddsutbildning kan rädda liv

Som takläggare arbetar man på höga höjder och det är därför viktigt med säkerheten och att man har rätt utrustning. Men enligt lagen måste man också ha gått en godkänd fallskyddsutbildning.

För att kunna arbeta säkert på högre höjder och inte utsätta sig för risker, måste man enligt lagen gå en fallskyddsutbildning. Det är arbetsgivaren som är ansvarig och måste se till att de anställda har rätt utbildning och säkerhetsutrustning. Det är vanligt att man går en fallskyddsutbildning tillsammans med sina kollegor och att delar av utbildningen sker på arbetsplatsen och i den miljö man normalt arbetar i. En fallskyddsutbildning består av både teori och praktiska övningar. Man brukar börja med själva teorin som består av ett flertal filmer, för att sedan praktisera det man har lärt sig på sin arbetsplats eller på utbildningscentret.

Kunskaperna från fallskyddsutbildningen måste fräschas upp med jämna mellanrum

För att få ett bevis på att man har genomgått en fallskyddsutbildning måste man också ha blivit godkänd på det teoritest som utbildningen avslutas med. Utbildningsbeviset är sedan giltigt i två år, och därefter måste man fräscha upp sina kunskaper igen. Det finns två olika fallskyddsutbildningar och vilken man behöver beror på arbete och vilken skyddsutrustning man arbetar med. Arbetar man på högre höjder med exempelvis takläggning måste man gå den mer omfattande fallskyddsutbildningen. Är man osäker på vilken typ av utbildning man behöver kan man alltid rådfråga ett utbildningsföretag. Men det är viktigt att det utbildningsföretag man vänder sig till är certifierat.